Osteopathie bij baby’s en kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen is niet hetzelfde als osteopathie bij volwassenen. De concepten van osteopathie zijn dezelfde, echter zitten een aantal belangrijke verschillen in de benadering, onderzoek en behandeling van kinderen, en vooral baby’s, ten opzichte van behandeling van volwassenen. Ik zal een aantal verschillen of aandachtspunten aanstippen.

De benadering van een baby of kind is van belang, omdat vertrouwen belangrijk is voor het toelaten van een onderzoek of behandeling door de baby of het kind. Nu is dit altijd belangrijk, echter zal een baby heel zintuigelijk, reflexmatig en intuïtief reageren op prikkels. Zo ook op de presentatie, energie en intentie van een behandelaar. Daar moeten we bewust van zijn. Ook in de relatie met de ouders en het vertrouwen van hen.

Daarnaast is het zo dat een baby een andere bouw (anatomie) heeft, welke nog sterk en snel in ontwikkeling is. Dat maakt dat een prikkel, of behandeling, veel reactie kan geven van het lijf en het mensje in totaal. De intensiteit en duur van de behandeling is mede hierom een stuk lager dan bij volwassenen.

Ook is een baby zeer reflexmatig. Het kan niet praten en communiceert sterk met lichaamstaal, huilen en reflexen op prikkels. Daar moeten we ons bewust van zijn. De gevoeligheid van een baby of kind wordt bepaald door zowel prikkels die aanwezig zijn in ongemakken in het lichaam, maar ook door omgevingsprikkels. Het is goed om van beide een goed beeld te hebben. Zo kunnen kleine veranderingen een groot effect hebben op het welzijn en daarmee de gezondheid van een baby en kind.

Osteopaten zijn zich hiervan bewust en aanvullende opleiding helpt natuurlijk.